girl, boys, children-516341.jpg

Чистата интермитентна катетеризация

До 90% от децата с менингомиелоцеле имат проблеми с урологичната функция, които включват ретенция на урина и стресова инконтиненция. Много от тях успяват да постигнат социална континенция и да редуцират уроинфекциите чрез въвеждане на програма за чисти интермитентни катетеризации, понякога в комбинация с прием на спазмолитици и антихолинергици.

Чистата интермитентна катетеризация е техника за дрениране на пикочния мехур на редовни интервали посредством еднократен катетър. След дрениране катетърът се отстранява. Техниката не е стерилна и въпреки това е предпочитан метод и „златен стандарт при контрола на пикочния мехур при пациенти със спина бифида“ (Lapides, 1972).

Чистата интермитентна катетеризация се назначава от уролог, който първоначално обучава родителите и/или детето. Прилага се 4-6 пъти дневно, според предписанията и нуждите на пациента. При бебета и по-малки деца се изпълнява от родител или друг възрастен.

По-големите деца се самокатетеризират. Преходът към самокатетеризация обикновено съвпада с предпубертета и се случва на възраст между 9 и 14 години . Всяко дете е различно, затова и има немалко, които се справят сами на 6-7 години и други, които се нуждаят от асистенция или поне наблюдение в зряла възраст.

Въпреки широкото приложение на чистата интермитентна катетеризация в света от четири десетилетия, в България тази техника все още не е добре позната. За да подкрепим работата на медицинския персонал и асистентите, както и да улесним родителите и самите деца, представяме основните стъпки в катетеризацията при момичета и момчета.

Източник: Multi-IN Ръководство за мултидисциплинарна грижа и приобщаване на ученици със спина бифида и хидроцефалия, насочено към медицински сестри и здравни работници в училища и детски градини